уторак, 15. април 2014.

1. Misija i Vizija Viposa



http://www.vipos.edu.rs/index.php/sr/


Kako je vizija Škole da postane vodeća visoka strukovna škola u regionu prepoznatljiva po kvalitetu svojih diplomaca, prvenstveni cilj poslovanja Škole u narednom periodu mora biti održavanje i dalje poboljšanje kvaliteta njenog rada u svim aspektima. Stoga i ovi redovi zapravo govore o našim planovima i zadacima koji će nas dovesti do pomenutog cilja.

Moderna škola kakvu želimo i koja mora odgovoriti zahtevima novog vremena podrazumeva kvalitetan i prilagodljiv kadar, kako nastavni, tako i nenastavni, spreman da se svakodnevno usavršava. U tom smislu, kada su resursi Škole u pitanju, neophodno je prvenstveno nastaviti dobru praksu podrške i finansiranja svih oblika stručnog usavršavanja nastavnika i saradnika.

 
  • Da bi nastavni proces bio što kvalitetniji, osim ulaganja u kadrove, potrebno je u narednom periodu i dalje stvarati i održavati dobru logističku podršku tom procesu, a to znači obezbediti dodatni prostor za potrebe nastave, maksimalno modernizovati laboratorije i Internet klub, renovirati prostorije studentske službe i biblioteke.
  • Škola koja teži da razvije optimalan model strukovnih studija mora i dalje insistirati na dobrim vezama, kontaktima i saradnji sa privrednim okruženjem. Pored teškoća poznatih svima nama, naš cilj je da se u narednom periodu potpiše što više ugovora o poslovnoj saradnji, koji bi bili konkretizovani kroz zajedničke projekte, pružanje raznih usluga Škole, učešće preduzeća u izmenama i poboljšanju studijskih programa, kao i stručnu praksu i regrutovanje kadrova – naših diplomaca od strane preduzeća.
  • U skladu sa daljim razvojem Škole, kao savremene visokoškolske institucije uključene u bolonjski proces, neophodno je nastaviti i intenzivirati međunarodnu saradnju. Pored dugogodišnje saradnje sa Lids Metropolitan Univerzitetom i Univerzitetom za kooperativno obrazovanje Štutgart, naš cilj je uspostavljanje saradnje i sa određenim brojem nemačkih univerziteta primenjenih nauka, kao i visokim školama iz skandinavskih zemalja (čije se visoko obrazovanje u Evropi ocenjuje kao najbolje). Potrebno je nastaviti dobru praksu angažovanja gostujućih predavača iz evropskih visokoškolskih institucija, kao i saradnju sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GTZ) uz čiju podršku je već realizovan jedan projekat, a drugi koji se realizuje zajedno sa visokim poslovnim školama iz Novog Sada i Blaca je u toku.
  • S obzirom na toda nastavnici i saradnici Škole poseduju odgovarajuća znanja i praktično iskustvo, a jedan broj nastavnika ima i naučna zvanja, u godinama pred nama potrebno je intenzivirati rad Istraživačko-razvojnog, odnosno budućeg Naučno-istraživačkog centra u pravcu različitih vrsta kontinuirane edukacije (namenjene privrednom okruženju i nezaposlenima) i izrade projekata, što će pozitivno uticati na već izgrađeni imidž, a istovremeno i obezbediti dodatna finansijska sredstva Školi. 
  • Kako se Škola opredelila za strategiju obezbeđenja kvaliteta i usvojila dokument Politika kvaliteta, neophodno je u narednom periodu uvesti sistem upravljanja kvalitetom kako bi bili ostvareni osnovni ciljevi usvojene politike kvaliteta – visok nivo kvaliteta usluga obrazovanja uz zadovoljstvo korisnika – studenata i okruženja, kvalitet u svim fazama poslovnog procesa i razvoj organizacione kulture kvaliteta, uz stalno obrazovanje i usavrševanje zaposlenih i stalna komunikacija sa okruženjem.

Period pred nama predstavlja izazov da Škola ostvari željene ciljeve koji će omogućiti ostvarenje njene vizije i misije na osnovu kojih će moći ne samo da zadrži, već i da poboljša poziciju i ugled stican tri decenije.



Нема коментара:

Постави коментар